Фликеншийлд-Велчев Най-вероятно през юли България ще има ново предпазно споразумение с Международния валутен фонд и то ще бъде последно. Споразумението ще продължи до влизането на страната ни в Европейския съюз. Това съобщи министърът на финансите Милен Велчев след заключителната среща с мисията на фонда, ръководена от Ханс Фликеншийлд.

Заради новото споразумение страната ни пое ангажименти по ограничаване на дефицита по текущата сметка и нарастването на банковите кредити. За да сключим новото предпазно споразумение с МВФ, което ще приключи с влизането ни в Европейския съюз, България поема няколко важни ангажимента, разговорите по които са започнали по време на тази мисия, и трябва да приключат в следващите три месеца.

Страната ни се е съгласила да вземе строги мерки за ограничаване на дефицита по текущата сметка, който тревожно се увеличава. Бюджетният дефицит за тази година не трябва да надхвърля 0.4%.
БНБ се задължава да въведе още по-строги мерки върху отпускането на банкови кредити и да засили надзора върху банките.

Министърът на финансите съобщи, че с мисията на фонда не са обсъждани ситуациите, при които в бъдеще страната ни ще използва средствата съгласно обсъжданото предпазно споразумение. Това ще става само в крайни случаи, когато е застрашен платежният баланс на страната. Министър Велчев обаче подчерта, че тези варианти са малко вероятни.