Ще направим всичко възможно, за да продължи гладко разплащането по обществените поръчки и договорите по оперативните програми, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство Екатерина Захариева, цитирана от money.bg.

По думите на министърката, която присъства на среща с Управителния съвет на Камарата на строителите в България, тези програми ще бъдат основните източници на договори за фирмите от бранша и през следващите две-три години. Всички страни трябва да работят заедно, за да се усвоят тези средства, категорична бе Захариева.

На срещата бяха обсъдени още и възможности за оптимизиране на системата за провеждане на обществени поръчки чрез намаляване до минимум на дискриминационните условия по търговете.

Присъстващите се обединиха около мнението, че въвеждането на електронни търгове ще намали субективния фактор, а създаването на електронни досиета за големите строителни проекти ще осигури по-висока степен на прозрачност и проследимост в изпълнението на проектите. Затова е важно бързо да започнем работа по въвеждането на електронните досиета, увери Екатерина Захариева.

Като основен приоритет в работата си регионалният министър отново посочи повишаването на енергийната ефективност в жилищните и промишлените сгради. За тази цел ще се работи за създаването на единна програма, която да обхване всички индустриални, публични и жилищни обекти. Бързото въвеждане на мерките не само ще намали разходите, но ще подобри състоянието на сградите и ще осигури заетост на малките и средните фирми.