Английски собственик на електромобил Tesla S 60 е бил спрян от пътни полицаи край Хартфордшър. Причината - шофьорът седи на пасажерската седалка, оставил цялата отговорност по шофирането на автономната електронна система на автомобила. Това е абсолютно забранено от производителя и властите и в случая е станало причина за повдигане на обвинение за опасно шофиране.

Друг шофьор забелязал, че Бхавеш Пател седи на пасажерската седалка, докато автомобилът му се управлявал сам на магистралата М1, което се сторило опасно на човека и той подал сигнал в полицията.

Органите на реда реагирали веднага и спрели автомобила, докато той се движел със скорост от 65 км/ч, абсолютно без никаква човешка намеса. Още по-шокиращото е, че по време на инцидента на основната пътна артерия имало засилен трафик.

Пател бил осъден по бързата процедура, книжката му била отнета за срок от 18 месеца и му била наложена глоба от 1800 британски лири. Бил задължен да положи и 100 часа общественополезен труд.

Полицаите свидетелствали пред съда, че шофьорът признал постъпката си за "глупава", но въпреки това се оправдал с факта, че автомобилът се справял достатъчно добре и сам. Според информацията Пател купил въпросната Tesla само пет месеца преди инцидента.

Пред BBC представители на полицията в Хартфордшър определили постъпката на Пател като "безкрайно безотговорна". Те напомнят, че е било въпрос на късмет да не се стигне до сериозна катастрофа, до смъртта на Пател и на абсолютно невинни участници в движението.

Говорител на Tesla използва случая, за да припомни, че функцията за автоматично управление на колата никога не е била предвидена за пълно заместване на шофьора, така че в случая грешката е изцяло на човека.

Шефът на компанията Илон Мъск неведнъж е казвал, че автомобилите Tesla ще разполагат с целия необходим набор от електроника, нужен за напълно автономно движение от страна на машината.  Въпреки това в софтуерно отношение функцията Autopilot има още много път пред себе си, преди да бъде готова за използване без човешка намеса.

Засега системата е проектирана като напредничав асистент на шофьора, но има още много недостатъци за изчистване. В последните месеци няколко пъти се получават доказателства за това твърдение, касаещи инциденти със самоуправляващи се автомобили. Припомняме, че през март автономна кола на компанията за споделено пътуване Uber удари и причини смъртта на пешеходец.