Медицинските специалисти настояват да бъдат запознати с предварително изготвената бюджетна рамка на Министерството на здравеопазването. Те искат да знаят разбивка по пера, както и да ни бъдат предоставени правилата, по който ще се разходват публичните средства. Това да стане до 31 октомври очакват медицинските специалисти.

Те изказват няколко свои искания, които, ако не бъдат изпълнени, заявяват стачната си готовност. Още от понеделник 28 октомври 2019 г. започват символични предупредителни протести в цялата страна

Личните лекари искат 25 млн. лв. повече в бюджета за 2020 г.

Личните лекари искат 25 млн. лв. повече в бюджета за 2020 г.

Настояват и за задържителна потребителска такса за всички

Ако исканията им не бъдат изпълнени до определения срок, заявяват готовност за излизане вефективни стачни действия и подаване на колективни оставки по места в страната, пишат медиците. Те имат готовност за Национален протест съвместно с други синдикати и организации, които ги подкрепят, а именно. Това са Синдикат на надзирателите в затворите СФСМВР и по-малки синдикати от страната, Специализанти, Пациентски организации и други.

Своето искане те са изпратили до здравния министър Кирил Ананиев с копие до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, социалния министър Бисер Петков и председателя на здравната комисия Даниела Дариткова.

Медиците искат да знаят предвидени ли са средства за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти, съобразно исканията ни от две минимални работни заплати (стартова за професията) и механизмите, по които това ще се случи. 

21 медицински сестри от "Токуда" подадоха колективни оставки

21 медицински сестри от "Токуда" подадоха колективни оставки

Оставки са подали още старшата сестра и няколко санитари

Медиците искат да знаят кой е контролният орган, който ще проследява процеса и ще носи отговорност за финансирането. "Изискваме яснота и за това какво ще се случи с медицинските специалисти работещи извън лечебните заведения, а именно: Детски ясли и градини, училища, ДКЦ и кабинети, Домове за медико социални грижи, Старчески домове и други", пишат в писмото си до Ананиев медиците. 

Съмнителна е ефективността на проекто-бюджета за Здравната каса за 2020

Съмнителна е ефективността на проекто-бюджета за Здравната каса за 2020

Член на Надзорния съвет на Касата се съмнява, че бюджетът е за пациентите

Медицинските специалисти са наясно, че само увеличаването на заплатите на медицинските специалисти не могат да решат проблемите с лошите условия на труд и липсата на кадри в системата. Това е причината те да настояват за достойно заплащане на нощния труд - по 3 лв. на час, за изплащане на вреден и интензивен труд и за преминаване към намалено работно време от 7 часа на всички реанимационни отделения (ОАИЛ).

Медиците настояват да имат клас прослужено време не по-малко от 1,2 % на година. Те искат да има ти писмено становище от здравния министър за промяна в Закона на съсловните организации.

Медицинските специалисти смятат, че техните искания могат да бъдат изпълнени в кратки срокове.

Те настояват от управляващите да се ангажират със срокове за:

  1. Премахване на търговските дружества;
  2. Промяна в категорията труд;
  3. Задължително изготвяне на стандарти;
  4. Остойностяване на труда на медицинските специалисти.
  5. Сестринска акушерска и физиотерапевтична практика, но по правила и обвързано с финансиране от НЗОК, настояват в писмото до Кирил Ананиев. 
    Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

    Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

    Според една от организаторките на протестите на медсестрите

Припомняме, на 11 септември десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред парламента с искания за достойно заплащане. Те поискаха две минимални заплати да стане стартовата заплата.

Припомняме, протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.