Използва ли Русия доставките си на газ за Европа като лост на политически натиск, след като обемът на доставките е намалял с почти 20% в сравнение с нивото преди пандемията. Не - е категоричния отговор на руския посланик във Великобритания Андрей Келин пред водещия политически журналист на BBC Андрю Мар.

Келин заявява, че Русия със сигурност не спира газа по политически причини, но едновременно с това отбелязва, че доставките на газ за Европа по тръбопровода "Северен поток 2", веднага след като Германия най-накрая го одобри, ще вървят по-бързо и в по-големи обеми.

На въпрос обаче, ако действително доставките не са свързани с политика, Русия във всеки случай ще увеличи ли обема им, независимо от поведението на Германия, Келин посочва уклончиво, че това ще стане "доколкото е възможно". "Вече увеличихме доставките през Украйна с 10%, но това не е работещо, тъй като оборудването по този тръбопровод не е актуализирано и физически е опасно да се увеличат доставките."

BBC подчертава, че информация за такова увеличение няма, на което Келин отговаря, че тъй като не е специалист, не може да каже какво точно се случва там. Неведнъж Русия е използвала транзита на природен газ през Украйна, за да намалява доставното количество към Европа, включително и с обвинения, че самата Украйна отклонява за себе си количества ресурс.

Транзитът на руски газ през Украйна за Унгария е спрян

Транзитът на руски газ през Украйна за Унгария е спрян

Украйна е лишена от възможности

Андрей Келин подчертава от своя страна, че за всички е очевидно, че въвеждането в експлоатация на "Северен поток-2" ще облекчи решаването на този въпрос.

Великобритания зависи малко от доставките на газ от Русия; общият дял на руския газ на нейния пазар е около 3%, зависи обаче пряко от световните цени на газа, чийто скок от последните седмици, се отразява негативно както на бизнеса, така и на всяко отделно семейство. Проектът "Северен поток-2" среща доста твърдата съпротива на повечето европейски държави, но е категорично защитаван от самата Германия, която го изгражда. Преди няколко седмици полският президент Дуда поиска въпросът да бъде разгледан на ниво НАТО, след като въведените санкции от страна на САЩ не дадоха резултат и бе даден официален старт на тръбопровода

Келин за климата: има цел, но няма нужда да се бърза

Вторият важен въпрос в интервюто на руския посланик е темата с изменението на климата и отношението на Русия. Русия, подобно на Китай, е един от най-големите замърсители в света. Според данните за 2020 г. въглеродните емисии на Китай са достигнали 14,4 милиарда метрични тона, а за Русия те са дори повече - 14,8 милиарда метрични тона.

Въглеродните емисии скачат през 2021 г. с втория най-голям ръст в историята

Въглеродните емисии скачат през 2021 г. с втория най-голям ръст в историята

След като правителствата наливат пари в изкопаеми горива

Все още не е взето решение дали руският президент Владимир Путин ще вземе участие в голямата конференция през ноември в Глазгоу. Засега се знае, че китайският президент Си Цзинпин няма да присъства. Руската федерация обаче ще изпрати голям представителен екип, включително министри и ръководители на големи компании, уверява посланикът. Той обяснява, че Русия няма да прави никакви резки ходове, но възприема въпроса много сериозно. Келин припомня, че Путин преди няколко дни е потвърдил целта - постигане на въглеродна наутралност до 2060 г., точно както Китай. "Ние не бързаме... Ние не вярваме, че поставянето на изкуствени цели, тоест не добре изчислени цели, може да помогне в тази ситуация."

На въпрос дали Владимир Путин ще стане доживотен президент, посланикът отговаря, че най-вероятно самият президент все още не е решил какво да прави по-нататък. "Основното е, че това решение принадлежи на народа на Русия, сред когото президентът е много популярен", посочва Андрей Келин. Путин, който е на власт от над 20 г., предложи конституционни реформи, одобрени от руснаците на референдум миналата година.

Чужди агенти и журналисти

Тема на интервюто стана и кореспондентът на BBC Сара Рейнсфорд, която бе експулсирана от Русия. На въпрос за причината и аргументите, посланикът заявява, че решението е било обяснено на британското външно министерство, така "и на други". Това се е случи, защото, както Келин казва: "Нашите журналисти тук (във Великобритания) бяха много малтретирани, в смисъл, че бяха изгонени от страната преди година. И също ще могат да се върнат."

BBC осъди решението на Русия да не поднови визата на Сара Рейнсфорд, като "директно посегателство срещу свободата на медиите". Според самия журналист това беше отмъщение срещу Великобритания за действия срещу руски медии през 2019 г. и отказа да им се издадат визи. Още тогава посланикът на Русия Андрей Келин предупреди, че Москва обмисля мерки в отговор.