Иран не е готов да замени Русия като основен доставчик на газ. Това обяви иранският президент Хасан Рохани в интервю за телевизия „Россия 24". „Както знаете, Иран притежава най-големите залежи на газ", заяви Рохани, цитиран от ТАСС. Той допълни обаче, че изостават в добива и затова първо мислят за вътрешните потребности на страната.

От време на време имаме проблеми през зимата, както знаете, има много клиенти около нас, и на изток, и на запад", посочва иранският президент. „Всички наши съседи - източни, западни и южни, искат да купуват нашия газ, който ние все още не сме добили", уточнява той.

Така че сега ги няма условията, съгласно които всички си мислеха, че ако Русия прекрати доставките на газ, Иран може да доставя тези количества, подчерта Рохани. Той допълни, че продукцията на страната му е далеч от този етап.
Иран гледа към засилване на сътрудничеството с Русия в газовата сфера.

„През последните години полагаме усилия, така че страните-износителки на газ да могат да си сътрудничат. Конкуренцията не трябва да е проблем", коментира Рохани.

„В газовата сфера, както и в енергийния сектор, сътрудничеството и взаимодействието са най-оптималният вариант. „Ние търсим координация с Русия във всички сфери", подчерта още иранският президент.