сн. Шпигел

Кока-Колата била изобретена в испанско село. Твърди се, че това е родното място на най-известната безалкохолна напитка в света, но днес то изглежда западащо, пише немският Шпигел в статия за испанското село Айело де Малферит.

Младото поколение отдавна се е изнесло към големите градове като Валенсия, Барселона и Мадрид, бягайки от хроничната за страната безработица, продължава немското издание.

„Настъргана ядка от растението кола, примесена с треви и алкохол престоява в глинени кани за около месец. Какво става след това е тайна", заявява Хуан Мико, собственик на Aielo Fabrica de Licores.

Фабриката е била основана през 1880 година от Баутиста Апариси, Рикардо Санц и Енрике Ортис. Тримата предприемачи започнали да произвеждат алкохолни напитки с имена като Perfecto Amor (Перфектна Любов), Lagrimas del Contribuyente (Сълзите на Данъкоплатеца) и Placer de Damas (Дамско Удоволствие).

Апариси, който бил и отговорник по продажбите скоро започнал да пътува до изложения в различни градове в Европа и Америка. Той представя продукцията си на изложения в Рим, Париж, Лондон и Чикаго.

През 1885 година, пътува до Филаделфия, носейки една от новите напитки на фабриката в багажа си. Тя се наричала Kola Coca и била направена от плодовете на растящото в Африка и богато на кофеин дърво кола, както и от листа от перуански кофеин и скоро получила награда за иновация. Преди да напусне САЩ, Апариси оставил няколко мостри на местни търговски представители. Може би случайно, може би не, но само една година по-късно, американският фармацевт Джон Пембертън записва името си в историята като открива Кока Кола.

В офиса на малката фабрика в Айело де Малферит Мико показва медалите, спечелени от Кола Кока-та от изложенията в Милано (1881), Чикаго (1883), Филаделфия (1885), Лондон (1889) и Париж (1900).

„Общо 20 медала и 10 почетни дипломи" казва с гордост Мико. Той искрено вярва, че оригинала на американската напитка е бил изобретен в неговото градче. Неговите предшественици все пак патентовали алкохолния вариант на питието с името Нуес де Кола Кока през 1903 година, но по това време американската марка вече владеела пазара в САЩ.

Петдесет години по-късно, двете компании отново се срещат. Когато Кока Кола решава, че е време да влезе на испанския пазар, вече няма начин да избегне малката фабрика и през 1953 година представители на концерна посещават Айело, като закупуват правата върху името за Испания от тогавашния собственик Хоакин Хуан Санчис.

Ако имахме дори и малък процент от техните продажби, бихме били милионери, завършва Мико.

„Фабриката за ликьори е по-скоро хоби тези дни", казва той и допълва - „Искаме да поддържаме традицията жива, но не можем да инвестираме повече в нея".

Докато Кока Кола жъне рекордни печалби, дните на фабриката в Айело са преброени. Мико планира да е начело още 5 - 6 години и след това да се пенсионира.

„След това, тази глава от историята вероятно ще приключи веднъж завинаги", завършва Мико.