Правителството на Литва обяви, че е запланувало подаването на иск срещу руския газов гигант „Газпром" в размер на 1.45 милиарда евро, съобщава АП.

Страната смята, че най-голямата компания на природен газ в света е увеличавала цените несправедливо.

Според правителството на Литва това е сумата, която е надплатена на руския монополист за доставения природен газ от 2004 година, когато „Газпром" приватизира голям дял от литовската газопреносна компания Lietuvos Dujos и промени формулата за определяне на цените на газа.

Премиерът на страната Андриус Кубилиус подчерта, че германски и полски компании също са предприели такива действия срещу „Газпром".

Имахме няколко разговора с ръководството на "Газпром" да коригира цените и да не чака да се стига до арбитражно дело, но това не се случи, изтъкна той.

Целият газ за страната е от Русия и в момента тя е по-зависима, тъй като през 2009 година затвори ядрена централа от съветската ера. Оттогава Литва плаща 490 долара за 1000 кубически метра газ. Далеч по-скъпо от други европейски страни, според енергийното министерство.

Припомняме, миналият месец Европейската комисия започна разследване за установяване дали „Газпром" пречи на конкуренцията на газовия пазар в Централна и Източна Европа. От руския гигант се оплакаха, че това е явен натиск за намаляване на цените на сивото гориво.

Жалбата на Литва ще се разглежда в Арбитражния съд в Швеция.