Русия остава ангажирана да развива отворена, пазарна икономика. Това обяви на икономически форум руският президент Владимир Путин, цитиран от „Ройтерс".

Руската федерация не планира да въведе валутни ограничения или ограничения по движението на капитала, казал още Путин.

Той също така казал, че Русия, която беше санкционирана от Запада заради кризата в Украйна, остава вярна на принципите на Световната търговска организация, добавяйки, че това е така, за разлика от други страни, които са основали Световната търговска организация.

Въпреки колебанията на валутния пазар, основните фактори, които гарантират стабилност, у нас са много силни, добави руският държавен глава.

„Искам да отбележа, че в тази ситуация много сериозни инвеститори и отдавнашни икономически партньори на Русия увеличават инвестициите си в най-различни сектори на руската икономика", отбелязал Путин.

Създадени са механизми, позволяващи извършване на операции с използването на пластмасови карти на водещите платежни системи дори в случаите, когато местни руски банки са изключени от тях. Русия възнамерява да използва националните валути при търговските спогодби с Китай и други партньори.