Два дни след като международната рейтингова агенция Standard and Poor's понижи кредитния рейтинг на Франция, президентът Никола Саркози заяви, че кризата налага предприемането на нови реформи.

От думите му стана ясно, че решенията на френските власти в тази насока ще бъдат обявени в края на месеца след разговори със синдикални лидери и работодатели.

"Ще им обясня (на френските граждани) значимостта на решенията, които трябва да вземем без да губим време", заяви френският президент в Амбоаз, където присъства по повод 100-годишнината от рождението на Мишел Дебре, "баща" на конституцията на Петата република.

Тази криза ще ни позволи да предприемем бързи решения, защото ситуацията го налага, решения, които не бихме взели, ако не се бяхме изправили пред днешните отговорности, подчерта Саркози. Според него в момента страната се намира във „вихъра" на кризата. В тези трудни времена, не намирам други важни думи, които биха могли да ни напътстват, освен истина и смелост, допълни той.

Сред реформите, които планира френското правителство, са промени в данък добавена стойност, промени в работния ритъм за повишаване на конкурентоспособността и въвеждане на данък върху финансовите транзакции.