Франция гласува на първи тур на местни избори, докато управляващите социалисти се опитват да се преборят с рекордно ниското неодобрение на тяхното управление, а основната опозиционна партия Съюз за народно движение (UMP) e раздирана от скандал, отбелязва France 24.

Проблемите сред двете партии дават възможност за силно представяне на крайнодесния Национален фронт на Марин льо Пен.

Официални лица от ЦИК обявиха, че избирателната активност до средата на деня е 23%.

Това са първите национални избори след президентския вот през 2012 година, при който френските социалисти спечелиха.

Последните социологически проучвания показват, че един на четирима гласоподаватели смята да гласува за антиимиграционния Национален фронт, който сериозно критикува политиките на Брюксел.

Столицата Париж може за първи път да бъде управлявана от жена. Постът се оспорва от социалистката Ана Идалго - дъщеря на испански имигранти, протеже на настоящия кмет Бертран Деланоа - и бившият министър на екологията при Саркози Натали Костюшко-Моризе.

Спекулира се, че изборната активност може да бъде под 60%, което е много ниско като показател за страна като Франция. Причината е свързана с все по-голямото разочарование на французите от основните политически сили в страната.

Под един милион души участват като кандидати за над 36 хиляди кметски места.
Марин льо Пен вярва, че нейната партия може да вземе 10 от 15 средноголеми града.

Според френския Изборен кодекс, изборите са в два кръга. Всяка партия, която си е осигурила 10% подкрепа на първия тур, има право да представи свои кандидати на втория тур на 31 март.