"Бежанският поток през Балканите се ръководи от организираната престъпност".
Това обяви посланикът на Унгария у нас, Андраш Клейн, на конференция, посветена на бежанския поток.

"До 15 октомври тази година в Унгария са влезли 378 647 нелегални имигранти. Искаме да намерим начин как да помогне ма бежанците, да ги различим от икономическите имигранти", подчерта унгарският посланик.

Основно към Унгария и Хърватска минават нелегални групи от по 300 души. От тях 80% мъже. Задължително в групата има 20-25 жени с деца.

Също така в тази група има по 3-4 бежанци, които имат пари и смартфони. Всяка група има карти, на които им е нарисувано от къде трябва да минат през Хърватска и Унгария, за да избегнат пунктовете за регистрация.

"Нямаме представа кой влиза в Западна Европа през Унгария", призна той, пояснявайки, че този си коментар не би трябвало да го прави като посланик.

Балканският път не минавал през България, стана ясно от изказването му. Той минавал през Гърция, Македония, Сърбия.

„Този поток няма да спре, докато няма охрана на морската граница между Турция и Гърция. Нищо друго не може да се измисли", заяви посланикът на Унгария.

"Никой не се радва на огради", изтъкна Клейн по повод на унгарската ограда. Нямало обаче друг начин, по който да се защити зелената граница.

От 200 000 пристигащи само 38 са се съгласили да се регистрират в Унгария. Няма интерес сред бежанците да остават в страната му. Там щели да получават по-малко пари, отколкото в Турция например. Няма и как да имат желание според посланика след като те искат да идат в Германия.