Кой ще поеме властта в Либия след падането на режима на полковник Муамар Кадафи е големият въпрос, вълнуващ жителите на Джамахирията днес. Малко след като бунтовниците поеха контрола над столицата Триполи, агенция Ройтерс цитира мнение на един от въстаниците, участващ дейно в боевете.

В думите на Хюсам Наджаир ясно проличава нескритото притеснение относно бъдещето на страната му. Младият мъж е на мнение, че възможността сред бунтовниците да избухнат размирици относно кой ще е начело на новата власт не е за пренебрегване. Първото нещо, което ще направи моята бригада, е да създаде контролно-пропускавателни пунктове. Чрез тях ще обезоръжим всички, включително останалите бунтовнически групи, защото в противен случай ще се стигне до кървава баня, прогнозира Наджаир.

Всички бунтовнически групи искат да контролират Триполи. Нужен е ред, допълва той. Думите му повдигат въпроса дали Либия има нов лидер, който би могъл да обедини страната след падането на режима на Кадафи, управлявал десетилетия, отбелязва агенцията.

Липсва един бунтовник с авторитет, който да е спечелил уважението на всички. Това е проблем, заявява от своя страна Камран Бокхари, регионален директор в американската фирма за геополитически анализи „Стратфор" .

Дългогодишното управление на полковник Кадафи не остави след себе си добре изградени и функциониращи държавни институции, които биха могли да улеснят преминаването на властта в ръцете на бунтовниците. Въстаниците са изпълнени с ентусиазъм и енергия, но им липсват държавнически качества и умения за ръководене, допълва Ройтерс. Същевременно редиците им са разделени на фракции на етнически и племенен принцип.

Засега най-спряганата фигура за евентуален наследник на Кадафи е Мустафа Джалил, лидер на Преходния национален съвет на Либия. В структурата, начело на бунтовниците, влизат още бивши министри на страната и дългогодишни опозиционни лидери. Всичките те обаче са с коренно различни политически възгледи помежду си. В съвета има  арабски националисти, ислямисти, секуларисти, социалисти, бизнесмени, което също представлява немалко затруднение за излъчването на единна фигура, начело на Либия, отбелязва агенцията.