Действащият испански премиер Мариано Рахой обяви, че Мадрид ще се противопостави на всякакви отделни преговори с Шотландия за нейното бъдеще в Европейския съюз, след като Великобритания реши през миналата седмица да напусне Общността и след като Шотландия изяви твърдото си намерение да остане част от ЕС, съобщава „Франс прес”.

Испания последователно се противопоставя на независимост на Шотландия заради опасения да не се създаде прецедент за нейните собствени сепаратисти, особено Каталуния, най-богата област в страната.

„Искам да бъда много ясен... Шотландия няма компетенцията да преговаря с Европейския съюз. Испания се противопоставя на всякакви преговори с всеки друг, освен с правителството на Обединеното кралство”, коментира Рахой по време на пресконференция след срещата на върха на европейските лидери в Брюксел.  

Изключително против това съм, договорите са изключително против това и смятам, че всеки е изключително против това. Ако Обединеното кралство напусне... Шотландия напуска”, отсече испанският премиер, допълвайки: „Великобритания напуска и с това (напускат) всички онези, които съставляват Обединеното кралство”.   

По-рано шотландският първи министър Никола Стърджън обяви, че е готова да защитава мястото на Шотландия в ЕС с всички средства, включително провеждането на нов референдум за независимост, ако е необходимо.