Най-малко двама арменски граничари са били убити при гранични сблъсъци с войници от съседен Азербайджан, ала властите на двете бивши съветски републики дават противоречиви данни за броя на загиналите, като се изпокараха кой е виновен, отбелязва „Ройтерс".

Спорадични сблъсъци между двете страните осуетяват усилията на международната общност за прекратяване на териториалния спор между двете страни, който се разрази веднага след рухването на Съветския съюз и при който са били убити около 30 хил. души.

Арменското военно министерство обвини Азербайджан за убийството на двама арменски войници. „Цялата отговорност за ескалацията на ситуацията и нейните последици е на политическото и военното ръководство на Азербайджан", заявяват арменците.

От своя страна от Министерството на отбраната на Азербайджан обвиниха арменските войници, че са се опитали да прекосят границата и че 12 от тях са били убити, а други 20 - ранени. Според азербайджанците, арменците първи са открили огън, като няма жертви от страна на Азербайджан.

Престрелките и схватките около спорния регион Нагорни Карабах, както и по границата между Армения и Азербайджан увеличават риска от по-широк конфликт в Южен Кавказ, регион, който се пресича от петролопроводи и газопроводи, подчертава "Ройтерс".

Нагорни Карабах, планински район в рамките на Азербайджан, се контролира от етнически арменци, които формират мнозинството от населението. От Министерството на отбраната на анклава заявиха, че трима азерски войници са били убити в престрелки с етнически арменски сепаратисти в четвъртък вечерта.

Според информации в Армения двама арменски войници са били убити и един е бил ранен при подобни сблъсъци по-рано тази седмица.

Подкрепяни от Армения сили овладяха Нагорни Карабах и седем околни азерски области в началото на 1990-те години. Усилията за постигане на трайно решаване на спора са били неуспешни, въпреки посредничеството на Франция, Русия и САЩ.