Кореспондент на БиБиСи съобщава, че руски войници заплашват да щурмуват украински казарми в село южно от Симферопол. Разположеният там украински батальон обяви, че е готов за битка. Той отказва да предаде оръжията.

АП информира, че стотици въоръжени мъже са обградили украинска военна база в Крим и не пускат войниците да излизат.

На личния си профил във „Фейсбук Дмитрий Белоцерковец, цитиран от УНИАН, съобщи, че руски военни подразделения са в готовност да атакуват част от украинските военноморски сили в Севастопол.

"Руската армия е започнала щурм в украинската част в Севастопол на Матроса Кошки, където се помещава 39-и отряд ВМСУ. Нашите са спрели влизането на БТР-и и се готвят за отбрана. Приканват журналистите да отидат там", отбеляза той.

Пред "Украинска правда" той е потвърдил, че "руснаците атакуват 39-и учебен отряд ВМС".

"Украински офицер-парламентарист е пленен. В едно от зданията е избухнал пожар. Руски Камаз, без опознавателни знаци, се е врязал на територията на града през КПП на пътя. Нашите са преградили похода на БТР-те. Така са отрязали пътя на руския Камаз, който е останал в периметъра", пояснява още Белоцерковец.

Според него руснаците извън предела на града са разположили автоматчици и са готови да започнат стрелба. "От Камаза никой не излиза...На територията е чут автоматичен откос", допълва Белоцерковец.

Военният министър на Украйна Игор Тенюх е заявил по време на извънредното заседание на Върховния съвет, че 11 руски хеликоптера и седем транспортни самолета Ил-76 са кацнали тази нощ в Крим. Той добави, че генерал-полковник Александър Галкин, командир на Южния военен окръг, е назначен като командир на руските „специални операции" в Крим.