Сирийският президент Башар Асад е проблемът, а нe решението в Сирия.

Това заяви френският президент Франсоа Оланд на пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина, цитиран от Ройтерс.

Работим за намиране на политическо решение. Башар Асад не е решението, той е проблемът, добави Оланд.

Иначе френският президент говори също за отношенията с Гърция. Той обеща, цитиран от „Франс прес", Париж да помогне на Атина да прокара реформите за модернизиране на държавата и данъчната администрация.

Франция трябва да продължи да стои до Гърция, изтъкна той, след като двете държави подписаха споразумение за стратегическо партньорство, според което френската държава ще помогне с експерти в борбата с данъчните измами.

При първата си визита в Атина от 2013 година Оланд похвали решимостта на Гърция да остане на пътя на реформите.

Трябва да се вслушаме в гръцкото ръководство, когато то ни каже, че иска да извърви целия път, добави той. По думите му именно такива усилия са помогнали за разрешаване на казуса с излизането на Гърция от еврозоната - въпрос, който доминираше през лятото.

От друга страна Франсоа Оланд подчерта, че сега тема на разговори между европейските лидери ще бъде потенциалното излизане на Великобритания от ЕС.

Излизането на Великобритания от ЕС е „сериозна хипотеза", която не може да бъде пренебрегвана, добави той.

Оланд ще говори също пред гръцкия парламент. Така той става третият френски президент след генерал Шарл дьо Гол през 1963 година и Никола Саркози през 2008 година.