Австрия е върнала повече от 5 хиляди мигранти в страни от ЕС, през които са преминали, за да достигнат до австрийската държава. Това заяви вътрешният министър на Австрия Йохана Микл-Лейтнер, цитирана от Ройтерс.

Преди три седмици Австрия и Германия временно не налагаха правилата на ЕС (бежанците трябва да пуснат молба за убежище в първата страна от ЕС, в която са влезли) на хора, които са избягали от сирийската война. Ходът вбеси държави като Унгария, която смята, че това насърчава потока от мигранти.

„Ако съм запомнила точно, ние отпратихме повече от 5 хиляди или 5 500 от Австрия, особено за България и Румъния сред други" държави, каза Лейтнер пред журналисти на среща на германския Християнсоциален съюз.

За да функционира системата за бежанци, вие се нуждаете от ефективна политика за връщане и все още има много да се свърши по този въпрос, особено по отношение на северноафриканските държави, каза тя.

Министърът добави, че почти никакви молби за получаване на убежище не са подадени в безопасни страни като Хърватия и Словения, което означава, че мигрантите, които са преминали през тях, вече не търсят безопасност, а искат да изберат страна с най-благоприятна икономическа ситуация.

„Ако бежанци дойдат от Словения и Хърватия в Австрия и подадат молба за убежище в Австрия..., то ние ще ги върнем в Хърватия и Словения", категоричен е австрийският вътрешен министър.

Йохана Микл-Лейтнер добави, че Австрия е вкарала в затвора 545 трафиканти и че се очаква тази година да има около 2000 съдебни процеса срещу трафиканти - два пъти повече в сравнение с миналата година.