Белият дом официално изказа съмнение за нуждите на Венецуела да купува оръжие за милиарди долари от Русия, предаде АП.

Държавният департамент не пропусна да изрази и опасения, че това въоръжение може в последствие да бъде препродадено на други страни в Латинска Америка, предаде АФП.

Венецуелският президент Уго Чавес през миналата седмица подписа договори с руския премиер Владимир Путин, който от своя страна по-късно съобщи, че общата цена на въоръжението, което ще бъде продадено на Венецуела, може да надхвърли пет милиарда долара.

Москва вече достави последните 4 от общо 38 договорени военни транспортни хеликоптери Ми-17. Освен това Венецуела възнамерява да закупи от Русия 92 танка Т-72.

От 2003 г. насам Чавес е договори за купуване на оръжия от Русия на стойност за над 10 млрд. долара. От руската страна обявиха желанието си да построят две фабрики за Калашников във Венецуела.

Програмата за превъоръжаване на венецуелската армия до 2012 г. предвижда над 30 млрд. долара за нови оръжия и бойна техника.

През последните години Москва вече сключи с Венецуела оръжейни договори за 3,5 млрд. долара за доставката на 24 изтребителя "Сухой", 50 хеликоптера и 100 000 автомата "Калашников".

В бъдеще Венецуела планира да купи от Русия още шест подводници, близо 20 патрулни самолета, няколко десетки бойни кораби и хеликоптери, така и системи за противовъздушна отбрана „Топол-М1".

С посещението на Путин в латиноамериканската страна, Кремъл на практика диверсифицира пазара си на оръжия, като до момента техни основни клиенти бяха Китай и Индия.

Според главния редактор на „Русия в глобалната политика" Фьодор Лукиянов Чавес е идеалният търговски и политически партньор на Русия в опитите й да си върне позициите в Латинска Америка.

Новината за въоръжаването на Венецуела идва след нажежаване на обстановката в Южна Америка.

През 2006 г. САЩ отказа да продава оръжия на Венецуела, като спря и продажбата на резервни части за самолетите F-16 под претекста, че страната не прави всичко по силите си да участва във „войната срещу тероризма".

Страховете на САЩ за навлизането на Кремъл на оръжейния пазар на Латинска Америка се засилиха след срещата на Путин с левичарския лидер на Боливия Ево Моралес.

Силният човек в Кремъл вече оказа подкрепа на венецуелския президент Уго Чавес, откликвайки на плановете му за построяването на първата атомна централа във Венецуела. Чавес от своя страна подписа десетки сделки за износ на петрол за Русия.

Двамата лидери подписаха над 30 двустранни споразумения и декларации.

С един от договорите беше положено и началото на съвместна работа между руски фирми и венецуелската държавна петролна компания.

Споразумението е на стойност 20 милиарда долара като то предвижда добив на 450 000 барела петрол на ден за период от 40 години, което е близо една пета от сегашния петролен добив на Венецуела.

Путин и Чавес се договориха още за проектоплан за самолетна линия между Москва и Каракас през Мадрид и Хавана.