Италианският премиер Силвио Берлускони получи вот на доверие, за да прокара проектозакона за ограничаване на специалните разузнавателни средства, предаде Ройтерс.

Според управляващата коалиция с проектозакона ще се защити личното пространство. Опозицията контрира, че така властите се опитват да прикрият масовата корупция по върховете. Мафията сега доволно потрива ръце, твърдят разгневени магистрати.

Федерацията на журналистите призова към масова съпротива срещу залегналите в проекта ограничения, целящи да бъде запушена устата на медиите.

Текстът отлежаваше месеци наред в парламента, но правителството бързо го изтупа от прахта, след като вестници публикуваха извадки от разговори, подслушвани при разследване на злоупотреби с обществени поръчки. Един от потърпевшите се оказа министърът на промишлеността Клаудио Скайола. Той трябваше да подаде оставка, след като медиите разкриха, че луксозният му апартамент срещу Колизеума в Рим е купен доста под пазарната му стойност в комбина със "сенчест" бизнесмен, вкаран в затвора за корупция, припомня Ройтерс.

По силата на проектозакона магистратите ще могат да нареждат използване на СРС само при сериозни доказателства, че е извършено престъпление. Одобрение за такова разрешение ще дава комисия от трима съдии, а продължителността му няма да надхвърля 75 дни. Специален режим ще регламентира подслушването на телефоните на депутати и духовници.

На медиите ще се забрани да публикуват извадки от подслушани разговори или цели разговори и дори да отразяват дадено разследване, докато заподозреният не бъде изправен пред съда. Последното обаче може да отнеме години в мудното италианско правосъдие, коментира Ройтерс. Издателите, които нарушат закона, ще бъдат глобявани до 450 000 евро. След яростните протести на медиите в последния момент отпадна текстът, предвиждащ присъди за журналисти.