Съединените щати не искат действията на Израел в Ливан да доведат до продължителна кампания, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в четвъртък, повече от месец, откакто Израел започна голяма офанзива срещу Хизбула в близкоизточната страна, предава "Ройтерс".

Блинкън също каза, че очаква преговарящите да се срещнат през следващите дни за обсъждане на сделката за прекратяване на огъня в Газа, сигнализирайки за подновен опит за постигане на сделка, която дипломатите многократно не успяха да осигурят по време на повече от година конфликт.

През последния месец Израел удари Южен Ливан, южните предградия на Бейрут и долината Бекаа и изпрати сухопътни сили в райони близо до границата. Израелската кампания е убила повече от 2500 души, разселила е повече от 1 милион души и е породила хуманитарна криза, твърди Ливан.

"Докато Израел провежда операции за премахване на заплахата за Израел и неговия народ по границата с Ливан, ние бяхме много ясни, че това не може да доведе, не трябва да води, до продължителна кампания", каза Блинкън, говорейки в Доха заедно с премиера на Катар.

"Израел трябва да предприеме необходимите стъпки, за да избегне цивилни жертви и да не застрашава мироопазващите сили на ООН или ливанските въоръжени сили", добави той.

По-рано в четвъртък израелски удар уби трима ливански войници, докато се опитваха да евакуират ранени хора от село Ятер близо до границата, съобщи ливанската армия.

Блинкън каза, че Съединените щати "работят интензивно" върху дипломатическо решение, което ще позволи на цивилни от двете страни на границата да се върнат по домовете си.

Държавният секретар на САЩ каза, че очаква преговорите за Газа да се отнасят до връщане на заложниците и прекратяване на огъня. Ако Хамас се интересуваше от хората в Газа, щеше да започне преговори и да сключи споразумение, каза той.

Съединените щати разглеждат "различни варианти", които биха могли да следват, когато става въпрос за преговори за прекратяване на огъня в Газа, добави той.

Израелската офанзива в Газа уби повече от 42 000 души и опустоши територията, според здравните власти в Газа. Воденото от Хамас нападение от 7 октомври, което го предизвика, уби 1200 души и доведе до отвличане на други 250, според израелски данни.

В Газа най-малко 16 палестинци бяха убити, включително деца, при израелски удар срещу училище в лагера Нусейрат в Газа, съобщи болницата Ал-Ауда в Нусейрат. Според него 32-ма души са ранени.

Израелската армия каза, че е ударила команден и контролен център на Хамас в четвъртък, разположен в комплекс, използван преди като училище в района на Нусейрат.

Блинкън помоли Нетаняху да направи повече за хуманитарната ситуация в Газа

Блинкън помоли Нетаняху да направи повече за хуманитарната ситуация в Газа

Израелската информация за срещата не споменава хуманитарни въпроси да са били обсъдени