Ден след като Еманюел Макрон смая Франция, свиквайки предсрочни избори, една неудобна истина изплува на спешна среща на висши представители на правителствената преса: те трябва да се справят един изключително непопулярен президент в това, което на практика се превърна в референдум за неговото лидерство. Това пише Bloomberg.

Ръководителите на комуникациите на Елисейския дворец признаха, че Макрон е поднесъл нежелана изненада на повечето от най-близките си помощници, които смятат, че този ход за свикване на нови избори е токсичен.

Президентът се смята за такава пречка, че десетки законодатели, които се присъединиха към него в най-ранните дни, докато той изграждаше центристката си партия от нулата, вече не го искат близо до себе си. Дори някогашните верни съюзници, тежки играчи като министъра на финансите Бруно льо Мер, министъра на вътрешните работи Жералд Дарманен и премиера Габриел Атал, се дистанцират.

46-годишния френски президент говори с нацията в почти двучасово подкаст интервю, предупреждавайки за "гражданска война", ако крайнодесният и/или левият блок надделее. Неговият основен съперник, Марин льо Пен, отхвърли твърденията като "всяване на страх". Последните социологически проучвания, показващи увеличаване на преднината на нейната партия Национално обединение, подкрепят аргумента, че тактиката на Макрон се проваля.

Емануел Макрон свиква нови избори за парламент

Емануел Макрон свиква нови избори за парламент

След загубата на европейските избори

Две седмици след необмисленото му изявление повечето проправителствени кандидати не са включили образа на Макрон в предизборните си плакати или листовки. И тъй като се разпръскват в своите избирателни райони, те не искат той да се присъедини към тях. Да, има отхвърляне на президента, заяви Едуар Филип, който беше министър-председател в един от първите кабинети на Макрон.

Докато бързото издигане на Макрон от разрушител до президент през 2017 г. беше белязано от широко разпространени празненства, меденият месец продължи кратко. Неговият стил на лидерство в крайна сметка отслаби собствената му партия и му навлече гнева на милиони французи. Тъй като Макрон заема широкия център на френската политика, много избиратели сега изглеждат готови да дадат шанс на периферията.

Президентът обеща да остане на поста до края на мандата си през 2027 г., независимо от резултата на предсрочните избори. Ако Макрон стъпи накриво, той вероятно ще се окаже отговорен само за външните работи и отбраната. Премиерът ще отговаря за вътрешните въпроси, включително полицията и фискалната политика - и ако Льо Пен си осигури мнозинство от местата, този човек ще бъде нейната дясна ръка, Джордан Бардела.

Еманюел Макрон няма да подава оставка

Еманюел Макрон няма да подава оставка

Елисейският дворец отрече слухове за подобен ход

Двамата предшественици на Еманюел Макрон, Никола Саркози и Франсоа Оланд, го критикуваха остро за хаоса, който той отприщи. Макрон вярва, че правителството така или иначе ще се разпадне през есента поради вот на недоверие.

Въпреки че дойде като шок, този ход беше обсъждан в парижките политически кръгове от 2022 г., когато Макрон спечели втори мандат, но не успя да спечели пълно мнозинство в Националното събрание. Всички знаехме, че Дамоклевият меч виси над главите ни. Просто не очаквахме да падне толкова бързо, отбеляза Елеоноре Кароа, депутат от партията на Ренесанса на Макрон.

Когато Дамоклевият меч падна, Атал и външният министър Стефан Сежурне бяха сред онези, които призоваха Макрон да остане на заден план. Според тях кампанията трябва да е много различна от изборите за ЕС и предишния законодателен вот, в който Макрон хвърли цялата си политическа тежест зад кандидати, свързани с правителството.

Алиансът на Макрон зове французите да не скачат в неизвестното без парашут

Алиансът на Макрон зове французите да не скачат в неизвестното без парашут

Обещава, че няма да вдига данъците