Милиони британци ще подадат гласа си днес на едни от най-оспорваните парламентарни избори в историята на Великобритания, отбелязват местни медии.

Около 50 хиляди изборни секции отвориха врати в 7 часа местно време (9 часа българско време) във Великобритания.

Общо 650 депутати ще бъдат избрани в 650 района на страната. Около 50 милиона души имат право на глас. Паралелно в 279 района ( общо са 353) в Англия ще се проведат местни избори за повече от 9 хиляди места в общинските и градски съвети. Ще бъдат избрани кметове на Бедфорд, Лестър, Копленд, Мансфийлд, Мидълзбро и Торбей. Това означава, че всеки гласоподавател в Англия - без Лондон, където няма местни избори - ще подаде най-малко две бюлетини.

Някои вече гласуваха по пощенски път. На предишните избори през 2010 година 15% гласуваха по пощата при избирателна активност от 65%. За първи път хората ще могат да гласуват и онлайн.

Изборните секции ще затворят врати в 22 часа местно време.  Окончателните резултати се очакват в петък следобед.

Парламентарните избори се разглеждат като едни от най-оспорваните в историята на Великобритания, тъй като двете основни партии, Консервативната партия и лейбъристите, са с изравнени позиции.

Последното социологическо проучване на „Гардиън"/ICM дава 1% преднина на лейбъристите пред консерваторите. Проучването, което е проведено в периода 3-6 май сред 2 023 британци, дава 35% за лейбъристите, 34% за консерваторите, 11% за Партията на независимостта, 9% за либерал-демократите, 5% за Шотландската национална партия, 4% за Зелената партия и 2% за други партии.

Предишното изследване на „Гардиън"/ICM дава 35% подкрепа на консерваторите и лейбъристите. След тях са Партията на независимостта с 11%, либерал-демократите с 9%, 5% за Шотландската национална партия във Великобритания, но в Шотландия се очаква  да бъде първа с над 40%, Зелените получават 3% и други - 1%.

„Гардиън" представя евентуални конфигурации на местата в парламента. Двете основни партии вземат по 273 места в 650-местния парламент, където за мнозинство са необходими 326 места. Но се предполага, че ако никоя партия не си осигури пълно мнозинство, може да оцелее при вот на доверие с 322 гласа.

Шотландската национална партия може да получи 52 места, Зелените едно място, други партии- 21 места, Партията на независимостта би взела 3 места, а либерал-демократите - 27 места.

Лейбъристите (273 места) и Шотландската национална партия (52 места) могат да съберат 325 места. Настоящата коалиция между консерваторите и либерал-демократите би събрала 300 места ( 273+27 места). Друг вариант е лейбъристите да се коалират с шотландците, Зелените, Социалдемократическа и работническа партия, други партии, което може да им даде 332 места.

Лейбъристите и либерал-демократите биха събрали 300 места. Лейбъристите, шотландците и либерал-демократите биха събрали 352 места - достатъчни за силно управление. Консерваторите, либерал-демократите, Партията на независимостта и други биха събрали 312 места.

Според проучванията лейбъристите имат по-голям шанс за коалиция.

Минути след отварянето на изборните секции лидерът на евроскептичната Партия на независимостта Найджъл Фараж пусна своя глас в град Рамсгейт, Източен Кент. Той се бори за място в Южен Танет. Фараж се опитва за шести път да стане депутат в британския парламент, като всички опити до момента са без успех.

Лидерът на Лейбъристката партия Ед Милибанд, заедно със съпругата си Джъстин Торнтън, гласуваха в Донкастър, Южен Йоркшър.

Председателят на Шотландската национална партия Никола Стърджън гласува със съпруга си в източната част на Глазгоу.

Лидерът на Зелената партия Натали Бенет, която се бори за спечелване на депутатско място в Холборн и Сейнт Панкрас, Северен Лондон, пусна гласа си в столицата.

Със съпругата си Саманта Камерън премиерът Дейвид Камерън гласува в Уитни, Оксфордшър. Резултатите в Уитни се очаква да бъдат обявени около 4:30 часа утре сутринта.

Лидерът на либерал-демократите Ник Клег, заедно с жена си Мириам, пуснаха бюлетините си в Шефилд Халам.

Последното социологическо проучване на Ashcroft дава 33% подкрепа на торите и  33% на лейбъристите. Британската Партия на независимостта е трета с 11%, следвана от либерал-демократите с 10% и Зелената партия с 6%.

79% от анкетираните на 5 и 6 май са заявили, че ще гласуват.