Либийските бунтовници предполагат, че Муамар Кадафи е в пустинния град Бани Уалид, разположен на около 150 километра югоизточно от Триполи, предаде техен високопоставен военен командир.

Абдел Маджид, който е координатор на въстаническите операции в столицата, заяви, че според доверен източник Кадафи е отишъл в това селище заедно със своя син Сейф ал Ислам и директорът на разузнаването Абдула ас Сенуси три дни след падането на Триполи миналата седмица.

Информацията обаче на този етап остава непотвърдена.

През последните дни се появиха различни предположения за местонахождението на Кадафи, никое от които обаче не получи потвърждение.

Припомняме, международният наказателен съд издаде заповеди за арест срещу Кадафи, Сейф ал Ислам и Сенуси по обвинения в престъпления срещу човечеството.

Междувременно стана ясно, че Преходният национален съвет в Либийската Джамахирия, е продължил срока на ултиматума за правителствените войски, намиращи се в град Сирт, до 10-ти септември. Първоначалният ултиматум беше на 30 август, като според него силите на Кадафи трябваше до 3-ти септември да вземат решение за прекратяване на военните действия.

Сирт е последният бастион на въоръжените сили, верни на либийския лидер Муамар Кадафи, на средиземноморското крайбрежие. По думите на представители преходния съвет въстаниците ще нападнат града, ако правителствената войска не оттегли оръжието.