Най-големият бизнес в света трябва да допринесе в борбата срещу тероризма като предприеме действия срещу трафика и прането на пари.

Това заяви френският президент Франсоа Оланд при пристигането си на Световния икономически форум в Давос, предаде Ройтерс.

Две седмици след атаките в Париж, при които загинаха 17 души, Оланд сподели посланието си към бизнеса пред репортери: „Ще кажа на големите корпорации, включително на финансовите, че те трябва да изпълнят отговорностите си".

Според него компаниите трябва да се „борят срещу всички видове трафик, срещу укриването на данъци и срещу незаконните финансови потоци. Това трябва да се изпълни като задача в борбата срещу тероризма".

Той приветства решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да „печата" 1,1 трилиона евро за слабата еврозона, пояснявайки, че правителствата и корпорациите също трябва да действат за стимулиране на икономическия растеж.

Решението на ЕЦБ не „трябва да ни спира да провеждаме реформи", поясни Оланд.

Вчера ЕЦБ обяви програмата си да налее в слабата икономика на еврозоната 1,1 трлн евро до септември 2016 г. чрез изкупуване на държавни и частни облигации.

Френският президент, който ще домакинства световна конференция за околната среда в края на годината, също призова бизнес елита да действа за предотвратяване на климатичните промени, допълвайки, че е важно за растежа.