С разнопосочни чувства 41 българи и 9-ма чуждестранни граждани кацнаха на летище София с евакуационния полет на правителствения Еърбъс от Триполи. Повечето от тях не пожелаха да си кажат имената, нито дори къде са работили.

Един от спасените българи разказа, че в либийската столица е било пълно с танкове, а на летището багажът на българите е бил непрекъснато проверяван."Накрая ни взеха и телефоните, за да не снимаме на летището какво става," заяви той, подчертавайки че ако ситуацията излезе наяве пред света, дори и чрез мобилните телефони, щяло да стане международен скандал.

Завърналите се наши сънародници разказаха, че на летището в Триполи имало палаткови лагери, а в самия град обстановката била крайно обтегната. На границата с Тунис обаче всичко било спокойно.

Друг нашенец, който от 10 години е в Джамахирията, заяви, че се е прибрал, тъй като заводът, в който работи преустановил работа. Той бе категоричен, че когато заводът му възобнови работа, ще се върне.

По думите му основно напрежение има в Бенгази и Триполи, но не е толкова страшно.

„Няма заплахи, няма нищо," успокои той и допълни, че има още наши сънародници, които са останали там.

Според него либийците държат на Кадафи и той все още владее ситуацията в Либия.

Нийл от Тринидад и Тобаго пристигна на аерогарата в София заедно със съпругата си - българка. Той също се оплака, че са им взели фотоапаратите и мобилните телефони, за да не снимат. Съпругата му, която от 12 години е медицинска сестра, благодари на премиера Бойко Борисов и правителството, че са се погрижили за българските граждани.

Либия е една хубава държава. Харесва ни. Това е нашият втори дом, каза тя и допълни, че заедно със съпруга си смятат да се завърнат в Джамахирията.

Друга наша сънародничка, завърнала се с правителствения самолет, се „закани" на зам.-външния министър Константин Димитров, че иска да го разцелува.

„Аз съм много щастлив и се радвам, че те са щастливи, че са тук", заяви от своя страна Димитров. Той подчерта, че положението в Либия е много нестабилно и призова останалите българи също да напуснат Джамахирията: „Помислете за себе си, за живота си. Външно е готово да организира още евакуации."

По думите му най-лошото още не е приключило. Той обясни, че евакуацията е много трудна, но въпреки това значителна част от сънародниците ни вече са евакуирани.