Приемането на Турция в ЕС не е единственият вариант от гледна точка на отношенията ни с Европа. Това заяви новият турски министър по въпросите на ЕС Омер Челик на церемонията по встъпването си в длъжност, предаде ТАСС.

"Перспективата на пълноправно членство на Турция в ЕС стана част от държавната политика на Турция и ние ще продължим да се движим в това направление. За нас това е много важно, но в същото време за Турция това не е единственият вариант", заяви той. По думите на Челик, "сега отношенията с ЕС се намират на кръстопът между регионалните и световните кризи".

"Ние не искаме ЕС да приема двойни стандарти по въпросите за борба с тероризма. Тази борба се явява реализирането на законното право на Турция на защита, а тероризмът представлява заплаха за вътрешната сигурност на нашата страна", заяви министърът.

Във вторник президентът на Турция Тайип Ердоган предупреди ЕС, че Анкара може да преосмисли договореностите със съюза, ако настояват за изпълнение на допълнителните условия за отмяна на визите.

В частност, имат предвид поправките на антитерористичното законодателство. Ердоган заяви, че Анкара "ще продължи да води преговори по визовата либерализация в рамките на договореност за отмяна на визите към 30 юни".

"Ако не последва решение на този въпрос, то законът за реадмисия няма да мине през парламента", заяви той.

Споразумението за реадмисия се явява ключов пункт на програмата на визова либерализация, а също има голямо значение за договореностите на Турция и ЕС в сферата на борба с нелегална миграция.