Няколко държави от Европейския съюз (ЕС) затегнаха контрола по границите си след терористичната атака във Франция. По този начин допълнително се затруднява свободното пътуване в блока, което миналата година вече бе ограничено заради мигрантската криза и предишните терористични атаки.

Германия, Испания и Италия подсилиха мерките за сигурност по границите си с Франция след атаката в южния френски град Ница, при която бяха убити най-малко 84 души.

Припомняме, че французин от тунизийски произход заби камион сред тълпа хора, събрали се да наблюдават фойерверките за националния ден на Франция. 

Над 80 убити при кървав терор в Ница
на живо

Над 80 убити при кървав терор в Ница

Други 100 са ранени, 42 от тях - в критично състояние

Федералната полиция в Германия обяви, че засилва наблюдението и проверките в граничния район с Франция „в координация с френските власти”, съобщава Wall Street Journal. Мерките за сигурност ще бъдат засилени по летища, прекосяващи границата жп линии и сухопътни пунктове по протежението на границата, подчерта германската полиция.

Говорителката на германското вътрешно министерство описа мерките като сериозни, но подчерта, че германско-френската граница остава отворена.

Испания и Италия обявиха засилен контрол по границите си с Франция и запазват второто най-високо ниво от терористична заплаха. Властите не дават подробности колко дълго ще бъде в сила засиленият контрол, но настояват, че техните граници с Франция ще останат отговорени.

„Ние сме държава, която принадлежи към свободния свят”, заяви италианският вътрешен министър Анджелино Алфано. „Тази принадлежност ни прави естествена цел”, допълни той.

Кой е масовият убиец от Ница?
Обновена

Кой е масовият убиец от Ница?

Депресиран и с финансови проблеми

Засилените полицейски проверки по протежение на границите с Франция са в допълнение към съществуващите гранични проверки в Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия, които бяха наложени миналата година. Мерките бяха взети, докато правителствата се борят с контрола на хиляди мигранти, които всеки ден пристигали от разкъсваните от война региони в Близкия изток и Северна Африка.

Според експерт по миграцията и мобилността в базирания в Брюксел Център по европейска политика смята, че това е нещо, с което ще живеем дълго. В краткосрочен план той смята, че засилените проверки по френската граница може да се окажат полезни за разследването, за да се види дали нападателят от Ница е имал съучастници, които могат да опитат да пътуват до други съседни страни. „Граничният контрол също има и психологически фактор, той успокоява страховете на населението”.

Белгийските власти сега решават дали да въведат гранични проверки, обяви говорителката на вътрешното министерство на страницата. Белгия въведе допълнителни гранични проверки след атаките в Париж през ноември, но те бяха отмени през април.

Швейцария и Люксембург също провеждат срещи по сигурността, но засега се въздържат от засилване на мерките по границите си с Франция.