Двама от руските дисиденти, които бяха освободени от затвора и пристигнаха в Германия като част от голямата размяна на затворници Изток-Запад миналата седмица, казват, че вече обмислят да се върнат в Русия, но ще продължат политическата си активност дори от чужбина, предаде "Ройтерс".

"Хората, които всъщност бяха депортирани, които бяха изгонени от страната, ние всички имаме голямо желание да се върнем", каза дисидентът Андрей Пивоваров пред "Ройтерс" в интервю, провело се в Бон на 3 август.

"Определено искам да съм в Русия. Аз съм руски политик и това е много важно за мен", каза Пивоваров. "Ясно е, че те (руските власти) няма да ни позволят да се върнем, въпреки че искаме".

Иля Яшин, опозиционен активист, арестуван през 2022 г. заради критиките си срещу войната в Украйна, също изрази желанието си да се върне в родината си.

Кара-Мурза: Царизмът рухна за 3 дни, СССР - също, това и очаква Путин

Кара-Мурза: Царизмът рухна за 3 дни, СССР - също, това и очаква Путин

Освободените дисиденти не са искали помилване

"Наистина изпитвам болка от изгонването ми от Русия въпреки цялата благодарност, която изпитвам към онези, които ми пожелаха доброто и ме спасиха", каза Яшин. "Но аз искрено казвам, че моето място е в Русия... Посветих живота си на моята страна."

Яшин посочи, че е щастлив да види семейството и приятелите си за първи път от много време. Но от друга страна това е "трудно хапче за преглъщане", каза още той. 

"Емоционално ми е много трудно, защото разбирам, че бях освободен на цената на освобождаването на убиец, човек, който всъщност е извършил кърваво престъпление", каза Яшин.

Изказването се отнасяше за Вадим Красиков, руснак, осъден за убийството през 2019 г. на чеченски дисидент в Берлин, който беше сред освободените.

"Казах го няколко пъти, че не искам да бъда част от никакви списъци за обмен", каза Яшин. "Представителите на Кремъл с радост включиха името ми, защото за тях размяната ми означава по същество експулсиране", добави той.

Яшин планира да продължи с това, което той определи като антивоенно образование на руснаците и да помага на руски политически затворници.

Андрей Пивоваров иска да продължи опозиционната си дейност извън Русия. "Координирането на нещо отвътре е невъзможно", каза Пивоваров, но въпреки това той не планира да се оттегля.

WSJ за размяната - по канал като от Студената война

WSJ за размяната - по канал като от Студената война

Преди това преговорите по този канал доведоха до размяната на Рийд - Ярошенко, Бут - Гарнър.