Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова НАТО да направи повече за борбата със заплахата от глобалния тероризъм. Той посочи, че на 28-членния алианс му е нужна модернизация, за да се адаптира по-добре към новите заплахи за сигурността.

Припомняме, че във Варшава започва среща на върха на лидерите на НАТО, където се очаква да покажат решимостта си към Русия, въпреки, че някои виждат отслабване на Запада заради гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз.

Пред журналисти преди да замине за Варшава Ердоган заяви, че той ще натисне лидерите на страните членки на НАТО да направят повече в борбата с екстремистките атаки. Той визира тройния самоубийствен атентат от миналата седмица, при който на летище „Ататюрк” в Истанбул бяха убити 45 души.

„Както видяхме от терористичните атаки първо в Истанбул, а след това в Ирак и Саудитска Арабия, международната сигурност става по-крехка”, подчерта турският президент.

По думите му концепцията за заплаха на сигурността е подложена на сериозна промяна. В този процес има нужда НАТО да бъде по-активен и да се модернизира срещу новите заплахи за сигурността, смята Реджеп Ердоган.

Смята се, че атентатът в Истанбул, най-смъртоносният от поредицата подобни атаки в Турция тази година, е дело на екстремисти от „Ислямска държава” от бившия Съветски съюз, допълни той.

Той беше последван от големи атентати в Бангладеш, Ирак и Саудитска Арабия, всички извършени във времето за подготовка за Ейд ал-Фитр, празникът, с който тази седмица се отбелязва края на свещения месец Рамадан.

Членът на НАТО Турция се сблъсква с много заплахи за сигурността. Страната е член на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава” в Сирия и се бори с жестоки бунтове основно в кюрдския югоизток. Също се сблъсква с атаки от крайно леви екстремисти.

Турция е приела почти 3 млн. бежанци, бягащи от войната в съседна Сирия, които й костват 11,5 млрд. долара, допълни Ердоган.

„Като страна от НАТО, ние искаме останалите членове да не забравят за Турция”, призова той.