Драматичното нарастване на броя на мигрантите от Африка и Близкия изток, пристигащи на източната граница на ЕС, е част от "явна хибридна атака", организирана от Москва, каза външният министър на Естония Маргус Цахкна, предупреждавайки, че влизането от Русия може да бъде напълно забранено, пише POLITICO.

В свое изявление Маргус Цахкна каза, че балтийската нация е "готова да затвори границата си с Русия", ако ситуацията продължи. Нарастващата криза, добави той, "е още едно доказателство, че Русия не воюва само в Украйна; вместо това тя представлява заплаха за други страни".

В същото време естонският вътрешен министър Лаури Ляанемец каза, че правителството планира да се справи с потенциалното увеличаване на броя на пресичанията, след като Финландия затвори всичките си контролно-пропускателни пунктове с Русия във вторник, обвинявайки Кремъл, че се опитва да разпали мигрантска криза. Хелзинки твърди, че "дейността на влияние" на Москва е акт на възмездие за решението на скандинавската страна да се присъедини към НАТО след пълномащабната война в Украйна.

По-късно през деня естонските власти предупредиха своите граждани да не пътуват до Русия, като казаха, че Талин може временно да затвори границата поради наплива от мигранти.

Министерството на външните работи на Естония заяви в изявление, че страната "може временно да затвори своите гранични контролно-пропускателни пунктове с кратко предизвестие поради потенциален миграционен натиск, идващ от Русия".

В тази връзка, както каза ръководителят на ведомството Маргус Цахкна пред репортери, "категорично се препоръчва повече да не пътувате до Русия".

"Ако Естония временно затвори границата си, тези, които са в Русия по това време, няма да могат да се върнат", добави той.

Финландската гранична служба казва, че нейни служители са видели случаи, в които техните руски колеги помагат на мигранти да преминат границата или затварят собствените си контролно-пропускателни пунктове, за да им попречат да се върнат. Оттогава те са издигнали бариери, за да помогнат за справяне със ситуацията.

Повече от 600 души от страни, включително Афганистан, Йемен, Сомалия и Мароко, са пристигнали във Финландия през последните седмици, много от които без необходимите документи. Не е ясно как биха могли да влязат или напуснат Русия, освен ако не са имали подкрепата на властите.

"Русия ги пропуска да преминат без никаква причина, което означава, че тези хора достигат до нас и ние трябва да се справим с това", каза Ляанемец по-рано този месец.

Докато Кремъл отхвърли обвиненията, неговият съюзник Беларус беше широко обвинена, че е използвала същата тактика срещу Полша и Литва през 2021 г., организирайки полети от засегнати от кризата горещи точки като Сирия и Ирак и насърчавайки отчаяни хора да се опитат да преминат границата с ЕС.

Действията на Беларус дойдоха след санкциите на Запада, наложени на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на фона на брутално потушаване на вътрешната опозиция след президентските избори, за които наблюдатели заявиха, че са фалшифицирани в негова полза.

Норвегия също готова да затвори границата си с Русия

Норвегия също готова да затвори границата си с Русия

Такава мярка вече въведе Финландия