Европейските депутати осъдиха полицейските акции и арести на журналисти в Турция през декември.

Те призоваха турското правителство да третира свободата на медиите като приоритет и припомниха, че "свободната и плуралистична преса е основен елемент на всяка демокрация" и припомниха необходимостта от постигане на напредък с реформите, за получаването на предприсъединителни фондове.

Парламентът изиска „пълна и прозрачна информация за обвиненията срещу подсъдимите" и настоя на ответниците да бъде даден достъп до уличаващите доказателства и пълни права на защита, тъй като със случаите трябва да се борави правилно, за да се „установи истинността на обвиненията незабавно и по несъмнен начин".

Резолюцията изразява загриженост за „отстъпването от демократичните реформи и по-специално за намаляващата толерантност на правителството към обществения протест и критичните медии". Документът призовава турското правителство „да разглежда свободата на медиите като приоритетна тема и да предостави адекватна правна рамка, гарантираща плурализъм в съответствие с международните стандарти".

Депутатите припомниха параграфа в заключенията на Съвета от 16 декември 2014 г., който свързва финансовата помощ от Инструмента за предприсъединителна помощ за периода 2014-2020 г. с „цялостния напредък, постигнат при изпълнението на стратегията за присъединяване, включително пълното зачитане на основните права и свободи". Те призоваха за повишено внимание към независимите медии в рамките на този Инструмент.

Припомняме, турските власти предприеха мащабна акция в Истанбул и 13 провинции на страната срещу т.нар. паралелни структури на опозиционното на правителството движение "Хизмет" на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен.

Полиция нахлу в сградата на вестник "Заман" в Истанбул, който е печатният орган на движението. Арестуван беше главният редактор на вестника Екрем Думанлъ.

Обиски и задържания бяха направени и в телевизия "Саманьолу", която също е част от движението на Гюлен, където бяха задържани сценаристи и ръководни лица.