Хаосът в Либия предизвика ужас сред ръководствата на страните от Евросъюза, които се „консултираха" относно мерките за предотвратяване на проникването на незаконни емигранти от страните от Африканския континент.

През последните няколко години либийското ръководство успешно изпълняваше ролята си на „единствена бариера" на пътя на емигрантите от джамахирията към Европа.

Особено важна роля за това изиграха военноморските сили на Италия и Либия, заловявайки няколко кораба с бежанци, които впоследствие са изпратени в специални центрове на територията на африканската страна.

В особено уязвима позиция са Малта и Италия, който вече заявиха, че вълната от африкански емигранти в скоро време ще се превърне в „общоевропейски проблем."

По-рано днес синът на либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че страната е изправена пред гражданска война. Независимо от развоя на събитията в Либия, Европа трябва да се „ваксинира" срещу нелегалните емигранти.

Началото на бежанската вълна започна от Тунис, която „активира арабските революции", а тунизийските емигранти буквално заляха италианския остров Лампедуза.

На този етап обаче единственото конкретно решение, което беше взето от европейските лидери е усилване на морското и въздушно наблюдение на границите с помощта на технически средства на Frontex.