Френският президент Франсоа Оланд обеща, че страната му ще защитава всички религии, подчертавайки, че мюсюлманите са основните жертви на фанатизма, съобщава БиБиСи.

Говорейки пред Арабския световен институт, той заяви, че ислямът е съвместим с демокрацията и благодари на арабите за тяхната солидарност във връзка с тероризма в Париж.

Припомняме, при три терористични нападения през миналата седмица, включително срещу редакцията на сатиричното издание „Шарли ебдо” и еврейски супермаркет, загинаха 17 души.

Оланд добави, че французите са обединени пред лицето на терора.

Френските мюсюлмани имат същите права като всички останали французи”, заяви той и добави: „Ние имаме задължението да ги защитаваме."

„Законът трябва да бъде прилаган по категоричен начин в места като църкви, джамии и синагоги”, посочи Оланд.

„Антимюсюлманските и антисемитските актове трябва да бъдат осъдени и наказани”, изтъкна още той.

Оланд също така заявил, че радикалният ислям подхранвал противоречия, бедност, неравенство и конфликти, и че мюсюлманите са тези, които са първите жертви на фанатизма, фундаментализма и нетолерантността.

В сряда френският президент обяви, че „Шарли ебдо” се е „преродило” след публикуването на първия брой след атаките, който беше разпродаден в многомилионен тираж само за часове. Първоначално бяха пуснати на пазара 3 млн. копия, но след като те бяха изкупени, бяха пуснати поне още 2 млн. копия.

На корицата на броя беше изобразен пророкът Мохамед, който плаче, държейки плакат с надпис „Аз съм Шарли”, а под заглавката на изданието беше изписано „Всичко е простено”. Това породи гняв у много мюсюлмани.