Френски бойни самолети са унищожили две бази на ислямистите в северната част на Мали, докато отцепила се група от ислямистите, свързани с „Ал-Кайда", призова за прекратяване на офанзивата срещу екстремистите, съобщава „Дейли Стар".

Има сведения, че войниците на Мали извършват екзекуции. Активистки групи съобщиха, че най-малко 31 души са били убити в централния град Севар.

Въздушни удари е имало тази нощ над Ансонго, който се намира на около 80 километра от град Гао и над бази на екстремистите, близо до село Сеина Сонраи, изтъкна военен източник.

Френски военни самолети успешно атакуваха позиции на ислямисти в Ансонго и близките райони. Ударите бяха много успешни и причиниха щети на врага", добави източникът.

Информатор от Нигер потвърди, че при въздушния удар „две основни бази на ислямистите са били унищожени", които са били пълни с гориво и оръжия.

Напредването на чуждестранния контингент накара фракция от бунтовниците да се отцепи от „Ансар Дине" (Защитници на вярата).

Новосформираното Ислямско движение за Азауад заяви в съобщение, че „отхвърля всички форми на екстремизъм и тероризъм и се ангажира да се бори с тях", като се допълва, че движението иска „мирно разрешаване" на кризата.

Движението, съставено от граждани на Мали, призова Мали и Франция да спрат атаките в североизточните региони Кидал и Менака.