Хиляди протестиращи в преобладаващо мюсюлманските Индонезия и Малайзия излязоха на улични протести, за да осъдят решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, като властите са затегнали мерките за сигурност в района на американските посолства, съобщава "Ройтерс".

Лидерите на двете азиатски страни се присъединиха към световния хор от гласове, осъждащи хода на Тръмп.

Няколко хиляди протестиращи, някои от които скандиращи антиамерикански лозунги и горящи чучела на Тръмп, са се събрали пред американското посолство в малайзийската столица Куала Лумпур.

В Индонезия, стотици протестиращи, повечето облечени в бяло, се събраха пред американското посолство в Джакарта, столицата на най-голямата мюсюлманска страна в света. Някои са носели карирани шалове и са развявали палестински знамена, докато други са скандирали "Аллах акбар".

Американското посолство в Джакарта посъветва гражданите си да избягват районите, където има демонстранти, като обяви, че американското консулство във втория по големина град в Индонезия - Сурабая, е преустановило работата с граждани през днешния ден.

Тръмп: За разлика от бивши президенти, аз спазих обещанието си

Тръмп: За разлика от бивши президенти, аз спазих обещанието си

За признаването на Йерусалим

Индонезия е дългогодишен поддръжник на решението за две държави в израелско-палестинския конфликт, като през последните години в страната имаше публични демонстрации в подкрепа на Палестина.

Индонезийският президент Джоко Видодо вчера призова САЩ да преосмисли решението си и инструктира външния си министър да привика американския посланик за обяснение.

Нетаняху постави Тръмп в пантеона на ционизма

Нетаняху постави Тръмп в пантеона на ционизма

Проблемът на Израел е съсредоточен в държавите от Западна Европа

В Малайзия, лидери от управляващата партия Обединена малайска национална организация и дясната Всемалайзийска ислямска партия, които представят мнозинството от етническите малайци мюсюлмани, поведоха протестната демонстрация, като са се присъединили представители на палестинското ислямистко движение "Хамас".

Главатарят на "Хамас" зове за нова интифада

Главатарят на "Хамас" зове за нова интифада

След решението на Тръмп за Йерусалим

Протести също така се провеждат и в Южна Азия. Ислямската партия "Джамаат-и-Ислами" обяви протести във всички големи градове в Пакистан след петъчните молитви.

Протести вече се разразиха в Западния бряг и Ивицата Газа вчера, след като "Хамас" призова палестинците да започнат нова интифада срещу Израел.

Сблъсъци в Йерусалим, Газа и на Западния бряг
Обновена

Сблъсъци в Йерусалим, Газа и на Западния бряг

Броят на пострадалите нарасна до най-малко 31 души