Във вторник депутатите от Хонконг единодушно приеха нов законопроект за националната сигурност в рамките на две седмици след внасянето му, ускорявайки основен законодателен акт, който според критиците допълнително заплашва свободите на управлявания от Китай град, предава "Ройтерс".

Пакетът, известен като член 23, наказва държавна измяна, саботаж, бунт, кражба на държавни тайни и шпионаж с доживотен затвор.

Законодателният съвет, доминиран от про-пекински лоялисти, престави за първи път законопроекта на 8 март след едномесечно обществено обсъждане. Лидерът на Хонконг Джон Лий го нарече "исторически момент за Хонконг".

Властите казват, че законодателството, което ще влезе в сила на 23 март, е необходимо, за да се запушат вратичките в режима на националната сигурност, въпреки приемането на всеобхватен закон за националната сигурност, наложен от Китай, който беше използван, за да вкара в затвора продемократични активисти.

Новият закон ще има извънтериториален ефект, което поражда опасения, че може да бъде използван за сплашване и ограничаване на свободата на словото на жители извън Хонконг.

Критиците, включително правителството на САЩ, казват, че законът ще стесни още повече свободите в глобалния финансов център и може да се използва за "елиминиране на несъгласието чрез страх от арест и задържане".

Изпълнителната комисия на Конгреса на САЩ за Китай - която съветва Конгреса на САЩ - публикува писмо до държавния секретар Антъни Блинкън миналия четвъртък, за да се противопостави на новите закони и призова правителството на САЩ да "предприеме допълнителни стъпки за защита на американските граждани и бизнеса".

"Непрекъснато разширяващото се понятие за национална сигурност само ще направи Хонконг по-малко безопасен за американския бизнес и гражданите, живеещи в Хонконг, както и за жителите на Хонконг, които се стремят да упражняват основните си свободи", пише в него.

Офисът на комисаря на външното министерство на Китай в Хонконг осъди САЩ за критиките им.

"Незабавно спрете политическата манипулация и намесата в делата на Хонконг", се казва в изявлението.

САЩ приветстват "забележителното" укрепване на отношенията в отбраната с Филипините

САЩ приветстват "забележителното" укрепване на отношенията в отбраната с Филипините

Двете страни са обезпокоени от действията на Китай в Индо-Тихоокеанския регион