Трима холандски военнослужещи са попаднали в плен на поддръжници на либийския лидер Муамар Кадафи, съобщава lenta.ru.

Според данни холандските власти вече са започнали преговори за тяхното освобождаване.

Холандските военнослужещи осъществявали евакуация на една своя сънародничка и още една европейска гражданка от либийския град Сирт. Хеликоптерът, с който те трябвало да бъдат транспортирани до борда на холандски кораб, не успял да изпълни мисията си, тъй като екипажът и пътниците попаднали в ръцете на съратници на лидерът на Либийската Джамахирия.

Двамата мирни граждани са предадени на холандски дипломати и вече са напуснали територията на Либия. Тази информация бе потвърдена пред журналисти от представители на министерство на отбраната на Холандия.

Сблъсъците между опозиционните сили и поддръжниците на Муамар Кадафи започнаха на 16 февруари. Общото число на жертвите е неизвестно, но според данните на международните правозащитни организации загинали са хиляди души.

Заради усложнената обстановка в Джамахирията светът започна евакуация от страната. Вчера стана ясно, че бившият министър на правосъдието в Либия Мустафа Джалил оглави опозицията във въстаналата Джамахирия.

Припомняме, на 27 февруари противниците на либийския лидер Муамар Кадафи заявиха, че са сформирали национален съвет, който ще се ръководи от лица на революцията в Джамахирията. Новият Национален либийски съвет е със седалище във втория по големина град в страната - Бенгази, които е под контрола на опозицията. Представители на опозицията заявиха, че Съветът не се явява временно правителство, а действа като орган на революционните власти.

Преди дни либийският лидер нареди на директора на службата за външна безопасност Абду Зейд Омар Дурда да започне преговори с демонстрантите, окупирали източната част от страната.

Властите в САЩ не изключват налагането на допълнителни санкции срещу режима „Кадафи". Припомняме, американците наложиха едностранни санкции на Либия. Междувременно Белият дом затвори посолството си в Либия.

Съветът на ООН за човешките права призова Либия да бъде изключена от организацията.

По-рано Европейският съюз прие безапелационни мерки срещу либийския лидер Муамар Кадафи и 25 негови приближени, заради репресията, налагана от тях спрямо протестиращите в северноафриканската страна.

От Евросъюза съобщиха, че режимът на Кадафи е изгубил контрол над повечето петролни и газови находища в страната.