Президентът на Русия Дмитрий Медведев подписа указ за предприемане на мерки за изпълнение на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН от 17 март 2011 година.

Резолюцията предвижда установяването на забранена за полети зона над Либия и въвежда по-строги санкции срещу либийския режим, съобщава РИА Новости.

Медведев забрани полети над територията на Русия на либийски самолети или на самолети, летящи за Либия. Забраната не важи единствено за самолети, пренасящи хуманитарна помощ.

На руските военни се разрешава да извършват проверки в открито море на плавателни съдове, пътуващи за или от Либия, ако Москва разполага с информация, че може да пренасят военни товари.

Освен това се забраняват операции с парични средства и финансови активи на обкръжението на Муамар Кадафи и се забранява влизането на територията на Русия на представители на режима.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.