Политическите партии с ислямистка насоченост получават две трети от местата в долната камара на египетския парламент след приключването на първите парламентарни избори след падането на Хосни Мубарак, предават чужди медии.

По данни, изнесени от Висшата избирателна комисия, на изборите получава преднина забраненото при Мубарак движение „Мюсюлмански братя"-„Партия на свободата и справедливостта", която получава 204 от 498-те места в Народното събрание.

По-консервативната салафитска партия „Ан-Нур" получава 110 места в парламента. При това двете политически сили имат всички шансове да подобрят резултатите си при повторно гласуване по едномандатни окръзи.

Трето и четвърто място съответно заемат либералната партия „Вафд" и блокът от светски партии „Ал-Кутла".

Според египетски средства за информация не е изключено по-умерената „Партия на свободата и справедливостта" да се стреми да направи коалиция с либерално-демократичните сили в парламента и да се дистанцира от салафитската партия „Ан-Нур".

Изборите в Египет преминават на три етапа, всеки от който е на два тура. Вторият тур на третия етап ще се състои на 10-11 януари в 9 египетски провинции. Окончателните резултати ще станат ясни на 13 ноември, а на 29 януари трябва да стартират изборите в Горната камара - Консултативният съвет.

Депутатите от 2-те камари в парламента трябва да сформират конституционна комисия от 100 души, които да разработят основния закон на страната. Проектът на конституцията ще бъде предложен за гласуване на референдум. След приемането на новата конституция ще се произведат президентски избори.

Окончателното предаване на властта в страната от военните на гражданското ръководство ще стане не по-късно от 30 юни тази година.