Испански военни самолети хвърлиха 26 тона хуманитарна помощ на палестинците в обсадената ивица Газа в сряда и Мадрид призова Израел да отвори сухопътните гранични пунктове, за да предотврати глада, съобщи испанското външно министерство, предава Ройтерс. 

Операцията, проведена в координация с Йордания и съфинансирана от Европейския съюз, достави повече от 11 000 хранителни дажби, за да облекчи "катастрофалните нива на хранителна несигурност", пред които са изправени до 1,1 милиона души в Газа, се казва в изявление на министерството .

"Испания настоява за отварянето на сухопътните пропускателни пунктове като задължителна мярка за избягване на ситуация на глад", добави той.

Други западни страни, включително Съединените щати, Франция и Германия, също прибягнаха до въздушни доставки с парашути, за да осигурят помощ за облекчаване на хуманитарната криза в Газа след близо шест месеца война между израелските сили и бойците на Хамас.

Хуманитарните агенции казват, че доставките в Газа, голяма част от която е била разрушена от израелските бомбардировки, са били задържани от бюрократични пречки и несигурност от началото на войната на 7 октомври 2023 г.

Миналата седмица в доклад, подкрепен от ООН, се казва, че възникването на глад в анклава е неизбежно. Гладът ще настъпи до май в северната част на Газа и може да се разпространи в анклава до юли.

Испанското външно министерство също потвърди ангажимента си да подкрепя UNRWA, хуманитарната агенция на ООН за палестинците, и да продължи да съществува.

През януари основните донори на UNRWA, включително САЩ и Германия, спряха финансирането след твърдения, че около 12 от десетките хиляди палестински служители са заподозрени в участие в атаките срещу Израел от Хамас, които предизвикаха войната.

Израел твърди, че не поставя ограничение върху количеството хуманитарна помощ, влизаща в Газа, и обвинява за проблемите при достигането й до цивилни там агенциите на ООН, които според него са неефективни.

Агенциите на ООН притискат Израел да разреши хранителна помощ за Северна Газа

Агенциите на ООН притискат Израел да разреши хранителна помощ за Северна Газа

Израел ще спре да работи с UNRWA в Газа, обвинявайки хуманитарната агенция в удължаване на конфликта