Уволнени членове на регионалното правителство на Каталуния се явяват пред съда в Мадрид, за да бъдат изправени пред обвинения в размирици след оспорвания референдум за независимост през октомври, съобщават "Ройтерс" и БиБиСи.

Девет длъжностни лица са се явили за разпит, но каталунският лидер Карлес Пучдемон и още четирима са пренебрегнали заповедта и не са сред тях. Прокурорите могат да поиска арестуването им.

Върховният съд на Испания измести за следващата седмица разпитът и заяви че изслушването на членовете на регионалния парламент е отложено до 9 ноември след искане на техните адвокати.

Обвинението от прокуратурата е за бунт и ако бъдат осъдени, могат да получат от 15 до 30 години затвор.

Бившата каталунска говорителка на парламента и виден активист за независимост Карме Форкадел пристигна във Върховния съд на Испания за разпит. Форкадел е един от 20-те бивши каталунски депутати, които са призовани съда.

Снимка 321411

Източник: EPA/БГНЕС

Фоткадел е и бивш лидер на Националната каталунска асамблея, която отдавна е движещата сила на гражданската група за независимост на региона.

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон се в профила си в "Туитър" представи новия си уебсайт, според който е "президент в изгнание".

Пучдемон, който сега е в Белгия, заяви по-рано: "Това е политически процес".

Вицепремиерът Ориол Жункерас, беше първият, който пристигна в Националния съд днес.

Снимка 321407

Източник: EPA/БГНЕС

Миналата седмица испанският премиер Мариано Рахой наложи директно управление на Каталуния, разпускайки регионалния парламент и свиква местни избори.