Израел е провел необявени разговори на дипломатическо равнище с Турция в понеделник, за да проучи перспективите, след изборите в Турция, за възстановяване на съюза, който някога беше в центъра на американската политика в Близкия изток, но отношенията между двете държави се влошиха драматично по време на управлението на Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва „Ройтерс".

Ислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основана от Ердоган, който обвини Израел през миналата година, че е „надминал Хитлер във варварството" заради атаките срещу палестинските територии, загуби своето абсолютно мнозинство на парламентарните избори на 7 юни за първи път, откакто дойде на власт през 2002 г. Сега тя се опитва да намери коалиционни партньори, за да сформира правителство.

В годините, в които Ердоган контролира напълно външната и вътрешната политика на Турция, се случи истински срив в отношенията между някога изключително близките Израел и Турция, близки включително и най-вече във военния и разузнавателния сектор. Убийството на 10-има пропалестински турци от израелски командоси на кораб, който се опитваше да пробие израелската блокада върху Газа през 2010 г., беляза най-ниската точка в отношенията между двете страни.

Израелски официален представител, пожелал анонимност, заявил за „Ройтерс", че Дори Голд, приближен на премиера Бенямин Нетаняху, който беше номиниран за високопоставен пост в израелското външно министерство, се е срещнал с турския си колега Феридун Синирлиоглу в Рим в понеделник.

Според израелския представител е твърде рано да се прецени дали срещата е сигнал за ускоряване на усилията за помиряване.

Със сигурност има усещане, че ситуацията в Турция се промени след изборите", заявил израелският представител на фона на проблемите в парламента на Партията на справедливостта и развитието, които разклатиха позициите на Ердоган и подкопаха плановете му за увеличаване на президентските правомощия.

Говорител на израелското външно министерство е потвърдил, че Голд е бил в Рим, но не е пожелал да коментира относно каквито и да било срещи там.

От турското външно министерство са отказали коментар.