Израелската армия съобщи във вторник, че е започнала сухопътни операции в Югозападен Ливан, разширявайки нахлуванията си в нова зона година след началото на размяната на огън с въоръжената групировка Хизбула, предава "Ройтерс".

Регионалното напрежение, предизвикано преди година от атаката на палестинската въоръжена групировка Хамас срещу Южен Израел, прерасна в поредица от израелски операции по суша и въздух над Ливан и директни атаки от Иран срещу израелски военни съоръжения.

Иран предупреди Израел във вторник срещу всякакви атаки срещу Ислямската република, седмица след като Техеран изстреля залп от ракети по Тел Авив, поставяйки Близкия изток на ръба.

Всяко нападение срещу инфраструктурата на Иран ще бъде посрещнато с отмъщение, каза външният министър Абас Аракчи, предупреждавайки Израел срещу атаки срещу неговата страна.

В Ливан израелската армия увеличи натиска си върху подкрепяната от Иран ливанска Хизбула, заявявайки, че провежда "ограничени, локализирани, целенасочени операции" в Югозападната част на Ливан, след като обяви такива операции за Югоизточната гранична зона.

Израелските военни удариха южните предградия на Бейрут през нощта и казаха, че са убили високопоставен представител на Хизбула, отговорен за бюджета и логистиката на групата.

Ако бъде потвърдено, смъртта на Сухаил Хюсеин Хюсеини ще бъде последното в поредица от израелски убийства на лидери и командири на Хизбула и нейния съюзник Хамас, който се бори с Израел в Газа от една година.

В най-големия удар срещу Хизбула от десетилетия Израел уби нейния лидер Хасан Насрала с въздушен удар в южните предградия на Бейрут в края на миналия месец.

Специалният координатор на ООН за Ливан и ръководителят на мироопазващата мисия на ООН в страната заявиха във вторник, че многократните им призиви за сдържаност са "останали без внимание" през годината, откакто започна размяната на огън между Хизбула и Израел.

"Днес, една година по-късно, почти ежедневната размяна на огън ескалира в безмилостна военна кампания, чието хуманитарно въздействие е нищо друго освен катастрофално", казаха те в съвместно изявление.

Атаките породиха опасения, че САЩ, най-близкият съюзник на Израел, и Ислямска република Иран ще бъдат въвлечени в пълномащабен конфликт.

Напрежението между заклетите врагове Иран и Израел нараства след години на война в сянка и убийства, превърнали се в директни сблъсъци, които изправиха региона на ръба.

Израел претегля вариантите за отговор на атаката с балистични ракети на Техеран миналата седмица, извършена в отговор на военните действия на Израел в Ливан.

Американският новинарски уебсайт Axios цитира израелски официални лица, които казват, че петролните съоръжения на Иран могат да бъдат ударени, което би било сериозна ескалация, която може да повиши световните цени на петрола.

Байдън: На мястото на Израел бих действал по-различно срещу Иран

Байдън: На мястото на Израел бих действал по-различно срещу Иран

След иранската атака във вторник

В петък президентът Джо Байдън каза, че би помислил за алтернативи на нанасянето на удари върху иранските петролни полета, ако беше на мястото на Израел,добавяйки, че смята, че Тел Авив все още не е решил как да отговори на Иран.

Израелските въздушни удари разселиха 1,2 милиона души в Ливан, а засилената бомбардировъчна кампания на Израел разтревожи много ливанци, че страната им ще преживее огромния мащаб на разрушения, причинени на Газа от Израел.

Израелските сили издадоха предупреждение на арабски към цивилното население да избягват част от ливанското крайбрежие, заявявайки, че скоро ще започнат операции срещу Хизбула от морето.

Около 2000 ливанци бяха убити, откакто Хизбула започна да стреля по Израел преди година в знак на солидарност с Хамас, като повечето бяха убити през последните няколко седмици.

Израелската армия описа сухопътната си операция в Ливан като локализирана и ограничена, но в началото на миналата седмица тя непрекъснато нараства по мащаб.

Израелската армия казва, че целта й е да прочисти граничните райони, където са били разположени бойци на Хизбула, без планове да навлизат дълбоко в Ливан.

Топ ирански командир също е изчезнал в Ливан

Топ ирански командир също е изчезнал в Ливан

Става дума за главнокомандващия на "Кудс"