Лидерът на ливанската радикална ислямистка групировка "Хизбула" Хасан Насрала обяви, че неговата групировка ще се съсредоточи върху Йерусалим след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае града за столица на Израел.

По думите на Насрала, най-добрият отговор на решението на Тръмп щяла да бъде трета палестинска интифада (арабски термин, означаващ въстание), съобщават израелски медии.

"Хизбула" заклейми Тръмп за Йерусалим - било агресия, зове за съпротива

"Хизбула" заклейми Тръмп за Йерусалим - било агресия, зове за съпротива

"Най-лошото и най-опасното" решение досега на администрация на САЩ

По думите на Насрала, заради победите на други места в региона, сега Йерусалим и борбата за Палестина ще бъдат изведени като приоритетни задачи. Той настоя различните фракции, които работят за постигането на тази цел, че трябва да се обединят и да действат заедно.

Десетки хиляди хора присъстваха на митинг на "Хизбула" в южната част на ливанската столица Бейрут, като той беше свикан в протест на признаването на Йерусалим за израелска столица от Тръмп през миналата седмица.

Днешната протестна демонстрация, една от няколкото големи демонстрации, проведени наскоро в Близкия изток в протест срещу това действие, беше организирана от Насрала.

Протестиращите са шествали през южните предградия на Бейрут, които са крепост на "Хизбула", развявайки знамена и скандирайки в подкрепа на палестинците, които имат претенции към Източен Йерусалим за столица на тяхната бъдеща държава.

Главатарят на "Хамас" зове за нова интифада

Главатарят на "Хамас" зове за нова интифада

След решението на Тръмп за Йерусалим

Протестната демонстрация се проведе ден след насилствен протест край посолството на САЩ в Бейрут, където силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водни оръдия по войнствено настроени протестиращи, които ги обсипваха с камъни.

Протестиращите са били отцепени на стотици метри от посолството, наричайки американците "враг на Палестина" и заявявайки, че посолството на САЩ е "символ на империалистическата агресия".