Либийският режим предложи примирие, но не и край на ерата „Кадафи", докато домът на полковника беше обект на поредна бомбардировка, предаде „Франс Прес". Като посредник в преговорите се сочи Русия.

„Помолихме ООН и Африканския съюз да определят дата и час за прекратяване на огъня, както и да изпратят международни наблюдатели", заяви премиерът Багдади ал-Махмуди.

Той посочи, че предишните предложения за примирие не са били спазвани от останалите страни в конфликта. „Този път правителството иска всички да сложат оръжие и особено НАТО", заяви той.

Махмуди изключи възможността лидерът Кадафи да се оттегли. „Муамар Кадафи е в сърцата на всички либийци. Ако той тръгне, всички тръгват", подчерта премиерът. Той добави, че полковникът е в добро здраве и не е ограничен в придвижването си.

Вчера вестник „Индипендънт" съобщи, че по дипломатически път Джамахирията се е свързала с част от западните страни и е поискала прекратяване на огъня. Испания официално потвърди за подобно писмо от Триполи.

Багдади ал-Махмуди посочи, че страната му е установила контакти с Русия, която ще посредничи при преговорите със западните страни. Москва официално не е потвърдила, че ще приеме тази роля, но говорителят на американския президент посочи, че Барак Обама е обсъждал въпроса с Дмитрий Медведев.

Африканските лидери се събраха в етиопската столица Адис Абеба, за да обсъждат положението в разкъсваната от гражданска война Либия. Те обвързаха началото на мирни преговори със прекратяване на въздушните удари, но от НАТО изразиха категоричната позиция, че няма да спрат да бомбардират войските на Кадафи, докато те представляват опасност за мирното население.

В късните часове на вчерашния ден пет експлозии бяха чути в района на резиденцията на Муамар Кадафи. Според журналисти в града, изтребители са прелетели над квартал Баб ал-Азизия непосредствено преди взривовете. В петък сутринта боевете в обкръжения бунтовнически град Мисрата изнухнаха отново, като правителствените войски и бойците на опозицията се обстрелват с ракети и минохвъргачки.

Междувременно, британският кабинет постигна принципно съгласие за изпращане на щурмови хеликоптери „Апачи" в Либия. По-рано Франция реши да използва бойни вертолети, за да повиши ефективността на ударите срещу полковника.