кадафиЛибийският лидер Муамар Кадафи е наредил на директора на службата за външна безопасност Абду Зейд Омар Дурда да започне преговори с демонстрантите, окупирали източната част от страната, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на „ал-Джазира".

Дурда, който е бивш постоянен представител на Джамахирията в ООН, попадна в списъка от либийски ръководители, на които Съветът за сигурност на ООН наложи санкции. В неделя от сформирания в Бенгази опозиционен Национален съвет на Либия коментираха, че за каквито и да е преговори с властите не може да се говори, докато Кадафи е начело.

Либийската държавна телевизия пусна съобщение на английски език: „Социални активисти от всички райони на Великата Джамахирия (става въпрос за подвластните на Кадафи области-бел.ред) постигнаха договореност за започване на диалог, който да подпомогне връщането на стабилността и сигурността във всички градове, да ги върне към нормалния живот, да предпази постигнатото през годините и да предотврати вмешателство във вътрешните работи на страната."

БиБиСи съобщава, че след залез слънце са избухнали нови боеве с участието на бронирана техника в района на град Завия. Танковете, атакували града, са били отблъснати от антиправителствените сили. Според демонстрантите в града, бригадите на сина на Кадафи Хамис са в околностите и се готвят са масирано нападение през нощта.

Междувременно стана ясно, че военното командване на САЩ е започнало „прегрупиране на военноморските и военновъздушните сили в района на Либия". Това се казва в официално съобщение от Дейвид Лейпън от Пентагона, цитирано от РИА Новости.

Сътрудниците на нашия отдел по планирането работят по различни сценарии и мога да кажа, че в момента осъществяваме прегрупиране, за да имаме възможност за разгръщане, ако вземем определено решение", заяви Лейпън.

Катар призова Муамар Кадафи да вземе „смелото решение" да се оттегли. Шейх Хамад бен Джасем ал-Тани заяви, че все още не е късно полковникът да се откаже от властта, като по този начин ще се избегне причиняването на допълнителни поражения на страната.