Премиерът на Великобритания Дейвид Кмерън заяви, че поддръжниците на либийския лидер Муамар Кадафи са деморализирани.

Бягството във Великобритания на либийския министър на външните работи Муса Куса е доказателство за това, че моралният дух на съратниците на Муамар Кадафи е спаднал рязко", заяви Камерън, цитиран от БиБиСи.

По думите му решението на Куса да напусне поста си и да избяга в Лондон е доказателство, че повече от очевидно е, че поддръжниците на режима „Кадафи" са обзети от отчаяние.

Британският премиер потвърди, че Куса няма да се ползва с политически имунитет във Великобритания.

Междувременно либийското правителство потвърди, че Муса е напуснал поста си. Муса Ибрахим заяви, че той е получил разрешение да напусне страната и да замине в Тунис за лечение.

„Муса Куса поиска разрешение да на замине за лечение в Тунис. Той получи това разрешение и затова считаме, че е напуснал поста. Това е негово собствено решение", заяви Ибрахим и поясни, че Либия не зависи от отделни лица.

Той е категоричен, че тази оставка няма да повлияе на ситуацията в Либия.

Припомняме, миналата седмица Муса Куса обяви, че Либия приема резолюцията на ООН като добави, че страната прекратява всички военни операция на нейна територия.

По думите му спирането на сраженията ще върне страната към сигурността и ще осигури безопасността за всички либийци. Той увери, че властите ще защитават цивилните граждани, всички чужденци и чуждестранни авоари в Либия.

Куса обаче критикува резолюцията на ООН, чрез която се позволява въздушна военна намеса в Либия. Външният министър на Джамахарията посочи още, че военната, икономическата и политическата намеса от страна на международната общност нарушават суверенитета на Либия.

След обещанията на Кадафи, обаче, спиране на огъня срещу бунтовниците не последва и започна "Операция Зора".

Британските власти са призовали всички, заемащи важни постове в либийското управление, да последват примера му и да изоставят лидера Муамар Кадафи.