Британският премиер в оставка Дейвид Камерън обяви пред парламента, че вотът на британците, които са избрали да напуснат Европейския съюз, трябва да бъде уважаван, независимо от предстоящите трудности, съобщава "Ройтерс". 

"Решението за задействане на член 50 от Лисабонския договор принадлежи единствено на Обединеното кралство", изтъкна Камерън, пояснявайки: "Утре ще присъствам на срещата на Европейския съвет. През последните дни разговарях с германския канцлер Ангел Меркел, френския президент Франсоа Оланд и редица други европейски лидери. Обсъдихме въпроса за подготовката за преговори и особено това, че на този етап британското правителство няма да активира член 50. Преди това ние трябва да решим какви отношения искаме с Европейския съюз. Това е нещо, по което трябва да се произнесат следващият премиер и неговият кабинет. Подчертах го и ще го направя и утре - това е наше суверенно решение и само Великобритания може да го вземе", допълни британският премиер.

Камерън посочи, че Лондон ще включи в подготовката на преговорите за излизане от Евросъюза правителствата на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, така че интересите на всички да бъдат защитени. 

Премиерът предупреди британските депутати да не се опитват да блокират излизането на Обединеното кралство от Евросъюза.