След като президентът на САЩ Барак Обама спря своята азиатска обиколка заради „шътдауна", китайският лидер Си Дзинпин остава без конкуренция в Азия, пише Asia Times.

Обама първо отмени посещението си в Малайзия, а после и тези във Филипините, Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, Асоциацията на страните от югоизточна Азия, както и срещата на върха в Източна Азия в Бруней.

В същото време, китайският президент Си Дзинпин стана първият чуждестранен лидер, говорил пред индонезийския парламент в Джакарта. В речта си Дзинпин е подчертал, че иска да увеличи търговския обмен със страната до $ 1 трилион през 2020 година, както и да създаде банка за регионална инфраструктура.

След като подписа договор за близо 30 млрд. долара, Дзинпин отлетя за Малайзия.

Наскоро обаче, министър-председателят на тази страна заяви, че изобщо не е сигурен, че предлаганото от САЩ транс-тихоокеанско сътрудничество ще осигури достъп на страната му до американския пазар.
Непоявяването на Обама на ключови срещи в Азия създава впечатлението, че външната политика на САЩ е в пълен хаос, завършва изданието.